
Funderingsonderzoek
Funderingsproblemen ontstaan wanneer de fundering van een huis of gebouw niet meer voldoende draagkracht heeft. Dit kan leiden tot een verzakking van het huis of gebouw, scheuren in de muren of klemmende ramen en deuren.
Funderingsproblemen zijn een groot probleem in Nederland. Ongeveer 500.000 huizen hebben te maken met funderingsproblemen of lopen het risico hier problemen mee te krijgen. Daarnaast zijn ongeveer 1 miljoen huizen in gevaar door funderingsproblemen. Dit zijn vooral huizen die zijn gebouwd voor 1970.
Waardoor ontstaan funderingsproblemen?
Funderingsproblemen worden door verschillende factoren veroorzaakt. Hieronder leest u meer over de belangrijkste oorzaken:
- Bodemdaling: Dit komt vaak voor in gebieden met veen- en kleigronden. Bodemdaling kan worden veroorzaakt doordat het veen inzakt, door het samenvoegen van de bodem en door het krimpen en uitzetten van klei.
- Verandering in grondwaterstanden: Lage grondwaterstanden kunnen leiden tot uitdroging van houten funderingen en bodemverzakkingen. Dit kan paalrot veroorzaken. Hoge grondwaterstanden kunnen juist leiden tot opwaartse druk.
- Klimaatverandering: Door droge en natte periodes. Bij droge periodes kan veel verdamping plaatsvinden en lage grondwaterstanden kan bodemverzakking veroorzaken. Natte periodes met veel regen kan verzadiging van grondsoorten optreden en opwaartse druk plaatsvinden.
- Kwaliteit van de fundering: Oudere gebouwen hebben vaak funderingen die niet zijn ontworpen voor de huidige omstandigheden.
- Bodemerosie: Natuurlijke factoren zoals bodemerosie kunnen de stabiliteit van funderingen aantasten.
- Verkeerde constructie: Fouten tijdens de bouw, zoals het gebruik van ongeschikte materialen of technieken, kunnen ook leiden tot funderingsproblemen.
BIJN.nl is uw specialist voor funderingsonderzoek
Onze funderingsexperts hebben al meer dan 500 funderingen onderzocht. Hierdoor hebben we veel ervaring met het herkennen van funderingsproblemen. We werken hierbij met drie fases (Fase 0, 1 en 2) waarmee we snel duidelijkheid kunnen geven over de fundering. We voeren onafhankelijk funderingsonderzoek uit en volgen hiermee de richtlijnen voor een F30 funderingsonderzoek.
Fase 0: Bepalen van funderingsrisico
Aan de hand van de FUNDscan onderzoeken we of er een risico is op funderingsproblemen. Dat doen we onder andere door deze werkzaamheden:
- Scheurvorminginspectie: We bekijken, beoordelen en meten de scheuren in de buitengevel, binnenmuren en kruipruimte.
- Vloerwaterpasmeting: Met een vloerwaterpasmeting controleren we of een vloer recht is. Dit doen we door de hoogte van van de vloer op verschillende plaatsen te meten.
- Controleren o.a. of er ramen of deuren klemmen en scheve vloeren zijn.
Nadat we alle punten van de FUNDscan hebben doorlopen, kunnen we zeggen of er een risico is op funderingsproblemen of dat er geen problemen zijn. Onze bevindingen ontvangt u in een funderingsonderzoek rapport. Blijkt uit het rapport dat er een risico op funderingsproblemen is of dat er funderingsproblemen zijn? Dan kunt u een Fase 1 of Fase 2 onderzoek uit laten voeren.
Fase 1: Funderingsonderzoek
Bij een fase 1 onderzoek worden verschillende metingen uitgevoerd, bekijken we de bouwtekeningen en voeren we archiefonderzoek uit. Hieronder leest u meer over wat we doen tijdens het onderzoek.
- Scheurvorminginspectie: We bekijken, beoordelen en meten de scheuren in de buitengevel, binnenmuren en kruipruimte.
- Lintvoegmeting: Met een lintvoegmeting meten we of de lintvoegen nog steeds recht zijn. Een lintvoeg is een horizontale lijn tussen de bakstenen. Als de lintvoegen niet meer recht zijn, dan kan dit betekenen dat de woning of gebouw scheef is gezakt.

Bovenstaande foto zijn we bezig met een lintvoegmeting aan de voorgevel van een woning. De lintvoegmeting geeft hierbij een duidelijk beeld naar welke kant de woning is weggezakt. Hierbij is duidelijk de vervorming ook zichtbaar, de buitengevel staat bol.
- Schietloodmeting: Met een schietloodmeting beoordelen we of het huis of gebouw verticaal recht of scheef staat.
- Vloerwaterpasmeting: Met een vloerwaterpasmeting controleren we of een vloer recht is. Dit doen we door de hoogte van van de vloer op verschillende plaatsen te meten.
- Omgevingsfactoren: We bekijken uw straat om te zien of er meer huizen zijn met scheurvorming. En of er elementen in het straatbeeld zijn die mogelijk een rol kunnen spelen.
- Archief onderzoek: We kijken in het archief en beoordelen de informatie over onder andere de grondwaterstand, Normaal Amsterdams Peil (NAP), bodemdaling, bodemdata en droogte.
- Bouwtekeningen controleren: Voordat we het onderzoek uitvoeren, vragen we bij u bouwtekeningen van het huis of gebouw op. De bouwtekeningen geven ons veel informatie over de constructie van het huis of gebouw. En we kunnen hier informatie uithalen over de fundering, zoals of er houten of stalen palen zijn gebruikt. Heeft u geen bouwtekeningen? Dan kunt u deze opvragen bij uw gemeente. Bij de meeste gemeenten kunt u de bouwtekeningen online opvragen.
Onze bevindingen ontvangt u in een funderingsrapport. Blijkt uit het rapport dat er een risico op funderingsproblemen is of dat er funderingsproblemen zijn? Dan kunt u een fase 2 onderzoek uit laten voeren.
Fase 2: Funderingsonderzoek inclusief graafwerkzaamheden en controleren
Bij een fase 2 onderzoek controleren we de bouwtekeningen en voeren we dezelfde metingen en archiefonderzoek uit als bij Fase 1. Bij Fase 2 gaan we ook graven. We voeren als één van de weinige bouwkundigen bedrijven graafwerkzaamheden uit bij een funderingsonderzoek, fundering op staal en houten palen. Aan de hand van de metingen en het scheurpatroon bepalen we waar we gaan graven. We graven vaak met de hand, maar als het nodig is huren we een graafmachine. Staat er water in de fundering? Dan huren we ook een bronbemaling. Hiermee kunnen we het water uit de grond halen. Mocht het nodig zijn, dan huren we sleufkisten. Deze zorgen ervoor dat het gat wat we gegraven hebben niet instort. Is er een vergunning nodig van de gemeente voordat we mogen graven? Dan vragen wij deze voor u aan. Voor woningen en gebouwen in Amsterdam bijvoorbeeld melden we ook een WIOR en KLIC-melding.

Bovenstaande foto is een funderingsonderzoek op staal. Hierbij worden de funderingsmuren opgemeten, draagkracht beoordeeld, hardheid van de steen, specie er tussen en bodemgesteldheid beoordeeld. Tijdens dit onderzoek om fundering huis controleren blijkt dat cement wordt uitgespoeld uit de funderingsmuur en dat de draagkracht aan het verminderen is.
We gaan het gat in om zo het beton en het metselwerk in de fundering te controleren en te beoordelen. Als het nodig is nemen we monsters om deze te laten beoordelen. De fundering kan op staal staan of op houten palen staan. Staat de fundering op palen? Dan is het belangrijk dat meerdere houten palen onderzocht worden.

Bovenstaande foto is een houten paal met betonopzetter en daarboven een betonnen funderingsmuur. Deze fundering is nog in goede staat en heeft voldoende draagkracht. Diversen metingen worden uitgevoerd, bijvoorbeeld met een specht.
Funderingsrapport
Na het onderzoek ontvangt u van ons een funderingsrapport met daarin onze bevindingen en wat de staat van de fundering is. Ook staat erbij hoeveel jaren wij verwachten dat er geen onderhoud nodig is. Of er staat dat er juist wel problemen zijn en dat de fundering hersteld moet worden.
Begeleiding herstelwerkzaamheden
Blijkt uit het onderzoek dat de woning of gebouw funderingsproblemen heeft, dan kunnen wij u van A tot Z begeleiden met de herstelwerkzaamheden. Wij houden namens u contact met het herstelbedrijf en bespreken met ze wat er hersteld moet worden. Daarna controleren we of de herstelwerkzaamheden goed zijn uitgevoerd.
Wat kost een funderingsonderzoek?
De kosten van een funderingsonderzoek hangen af van welke fase u kiest.
- Fase 0: Dit onderzoek kan uitgevoerd worden in combinatie met een bouwkundige keuring. U betaalt dan 295,- Euro (incl BTW). De kosten voor het bouwkundige keuring komen hier nog bij. U kunt Fase 0 ook als een los onderzoek uit laten voeren. Dan kost het onderzoek 395,- Euro (incl BTW).
- Fase 1: Het tarief voor fase 1 begint bij 1.250,- Euro (incl BTW).
- Fase 2: Het tarief voor fase 2 ligt tussen 2.750,- Euro (incl BTW) en 15.000,- Euro (incl BTW). Het ligt eraan of uw woning of gebouw een fundering op staal of houten palen heeft. In deze prijzen zit niet de kosten voor een vergunning, WIOR of KLIC-melding, graafmachine, bronbemaling en sleufkisten.
Een aantal gemeenten in Nederland hebben een subsidie voor funderingsonderzoek. Dit dekt vaak een gedeelte van de kosten. Vraag bij uw gemeente na of zij een subsidie hiervoor hebben en hoe u deze kunt aanvragen.
Heeft u vragen of wilt u een offerte aanvragen om fundering te controleren neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

“Heeft u vragen of wilt u gratis advies over de koop, verkoop, (ver)bouw van uw woning of bedrijfspand. Neem dan contact met ons op.”