Fundering op palen
Een palen fundering is een bouwkundige techniek waarbij lange verticale (houten) palen in de grond worden geplaatst om de last van een gebouw over te dragen naar een diepere en stabielere grondlaag. De funderingstechniek houten palen werd vroeger toegepast wanneer de draagkrachtige laag te diep ligt voor een fundering op staal. Echter kwam in de loop van de tijd hier paalrot fundering bij. Daarom werden in de latere jaren betonopzetters van 1 tot 1,5 meter gebruikt. Deze techniek werd tot ongeveer 1970 gebruikt, daarna is men overgegaan naar betonnen palen.
Hoe werkt een paal fundering?
Een fundering op paal berust op het principe van het overbrengen van de belasting van een bouwwerk naar de dragende ondergrond. Er zijn twee belangrijke items die de draagkracht van een funderingspaal bepalen:
- Puntweerstand aan de voet van de paal: Deze weerstand wordt bepaald door de gemiddelde drukspanning van de grond over een gebied van 8 keer de paalmaat boven de paalpunt en 4 keer onder de punt. Dit wordt vermenigvuldigd met het oppervlak van de paalvoet.
- Schachtwrijving langs de schacht van de fundering paal: De grond rondom de paal oefent een wrijvingskracht uit langs het deel van de paal tussen de kop en de voet. Deze schachtwrijvingskracht kan variëren in verschillende grondlagen. De totale schachtwrijving wordt positieve kleef genoemd. In sommige gevallen kan de schachtwrijving echter neerwaarts gericht zijn, wat negatieve kleef wordt genoemd.
Houten paal fundering
Fundering houten palen worden niet meer gebruikt vanwege hun beperkte draagvermogen en gevoeligheid voor rot. Tegenwoordig worden heipalen vaak gemaakt van gewapend of voorgespannen beton. Deze kunnen in een betonfabriek worden geprefabriceerd en vervolgens op het bouwwerk worden afgeleverd. Ook zijn er geschroefde palen die worden gebruikt bij bouwprojecten op zachte, onstabiele of waterrijke grond.
Bovenstaande foto is een rotterdamse funderingspaal met daarboven een betonnen funderings strook. Deze fundering paal is nog in goede staat.
Soorten houten paalfundering
De amsterdamse houten funderingspalen is een funderingstechniek die is uitgevoerd met dubbele houten palen, kespen en langshout. Doel van twee palen is een betere stabiliteit te geven. De rotterdamse funderingsmethode was de meest gebruikelijke, waarbij gebruikt werd gemaakt van één houten paal met langshout. In een latere fase werden de palen geslagen met daarop een betonnen paalkop van ongeveer 1 a 1,5 meter hoog.
Funderingsproblemen houten palen
Bij de aanleg van de houten fundering, werd de bovenkant van de palen onder de laagst bekende grondwaterstand geslagen. Het is van belang dat houten palen altijd onder water blijven staan, zodat er geen zuurstof bijkan. Een te lage grondwaterstand kan voor enorme problemen zorgen: paalrot treedt op, maar er kan ook palenpest optreden. Bijvoorbeeld als een er lekke riolering is kan grondwater worden afgevoerd en zal in de nabij gelegen omgeving het grondwaterpeil ernstig verlagen. Hierdoor komen de paalkoppen droog te staan en komt er zuurstof bij het bovenste gedeelte van de paal. In een paar jaar tijd zullen de schimmels zodanig hun werk hebben gedaan dat het hout boven het grondwaterpaal geen draagkracht meer heeft.
Bovenstaande foto is een amsterdams funderingspaal met kespen en langshout. Ondanks dat de palen op deze locatie in goede staat nog zijn, is het langshout en de kespen aangetast en is de funderingsmuur ingestort. Herstel is hierbij noodzakelijk, waarbij de houten fundering vervangen moet worden.
Enkele funderingsproblemen bij houten paalfundering
- aantasting door bacteriën en schimmels, waardoor de sterkte van het hout vermindert
- droogstand (het droogstaan van de bovenkant van de houten paal)
- overbelasting van de fundering door middel van bijvoorbeeld verbouwingen, ophogingen, ontwerpfouten, bouwfouten
- negatieve kleef (de paal wordt hierbij verder de grond in getrokken door aanklevende grond).
Funderingsproblemen kan je onder andere herkennen aan verzakkingen, vaak in combinatie met scheurvormingen in gevels en dragende muren, scheve vloeren, deuren die niet meer goed dichtgaan.
Bovenstaande foto is funderingsonderzoek van een houten paal, waarbij de hardheid van de houten paal wordt gemeten door middel van de specht. De kepsen en langshout is afgeschoven van de houten paal en heeft geen draagkracht meer.
Heeft u vragen of wilt u een offerte aanvragen over een funderingsonderzoek neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.
“Heeft u vragen of wilt u gratis advies over de koop, verkoop, (ver)bouw van uw woning of bedrijfspand. Neem dan contact met ons op.”