background

Fundering op staal

Een fundering op staal is een bouwkundige techniek waarbij de muren of wanden, meestal door een verbrede fundering voet, rechtstreeks op de draagkrachtige bodem rusten.

Een fundering op staal detail wordt direct onder het grondoppervlak geplaatst op ongeveer 60 a 80 cm onder het maaiveld. Vroeger was dit een gemetselde muur maar tegenwoordig van beton met een stalen wapening. De term “op staal” heeft niets te maken met het materiaal staal, maar verwijst naar het idee dat het gebouw op een vaste plaats of stand rust, vergelijkbaar met “opstal” in het Oudgermaans en Oudfrans. Verbastering van het woord is uiteindelijk van opstal op staal geworden. Vooral iemand die niet uit de bouwkundige branche komt kan dat verwarrend zijn. Men heeft ook weleens over "op staal gefundeerd".

Fundering op staal

Bovenstaande foto is een een betonnen funderings strook. Deze fundering heeft een brede voet, waarbij de aanlegdiepte voldoende is. Helaas is alleen door klimaatverandering (lage grondwaterstand) de bodem gaan inklikken en zijn verzakkingen en scheuren ontstaan.

Fundering staal

Hier zijn enkele belangrijke aspecten van deze funderingsmethode:

- Verbreding van de voet: Wanneer de druk die door de muur wordt uitgeoefend groter is dan het draagvermogen van de ondergrond, wordt een verbrede voet toegepast. Deze vergroot niet alleen de stabiliteit van de muren, maar verdeelt ook de belasting gelijkmatig over de bodem.

- Vorstvrije aanleg: De onderkant van de staal fundering moet vorstvrij zijn om opvriezen te voorkomen. Traditioneel worden sleuven gegraven tot ongeveer 60 a 80 cm onder het maaiveld. In deze sleuven wordt een kantplank gesteld waarin de wapening komt. Vervolgens wordt beton gestort en afgewerkt tot bij de bovenkant van de kantplanken. Na uitharding kunnen de funderingsmuren worden opgemetseld tot aan de onderkant van de vloer. Uiteraard wordt tegenwoordig ook rondom isolatie aangebracht.

- Geschikte ondergrond: Een fundering op staal is vaak goedkoper dan een fundering op palen, maar vereist een goede ondergrond. In gebieden met een zandige ondergrond is deze methode goed mogelijk. Bij klei- en veenachtige gebieden kunnen echter te grote zettingen optreden, waardoor deze funderingsmethode niet geschikt is.

Een staal fundering is een praktische en kosteneffectieve optie, mits de ondergrond geschikt is. Bij het ontwerpen van een gebouw moet rekening worden gehouden met de geometrie, de grondopbouw en de belasting.

Fundering op staal problemen

Funderingsproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben en kunnen leiden tot ernstige schade aan woningen. Hierbij enkele veelvoorkomende funderingsproblemen op staal.

- overmatige belasting op de fundering, zoals zware bouwconstructies of extra verdiepingen, kan structurele problemen veroorzaken.

- fouten tijdens de bouw kunnen later leiden tot onregelmatigheden in de fundering.

- verzakkingen van bodem door lage grondwaterstand, dit heeft te maken met de klimaatverandering.

- opwaarte druk door hoge grondwaterstand, dit heeft te maken met de klimaatverandering.

- trillingen door veel verkeer, denk hierbij aan drempels, maar ook zwaar verkeer.

- onderspoeling door lekkage aan riool.

- wortelgroei van bomen en planten die funderingsmuur aantasten.

- grindnesten in beton. Dit verzakt de funderingconstructie.

- uitspoeling van funderingsmuren, draagkracht verminderd.

Funderingsproblemen kan je onder andere herkennen aan verzakkingen van muren, scheurvormingen in gevels, scheve vloeren, deuren die niet meer goed dichtgaan.

Fundering op staal problemen

Bovenstaande foto is een gemetselde fundering op staal in een veen gebied. Aanlegdiepte was minimaal 30 cm, waarbij uitspoeling van cement een feit was. Fundering zal volledig vernieuwd moeten worden.

Fundering op staal herstellen

Indien blijkt uit het funderingsonderzoek (Fase 2) dat de fundering hersteld zal moeten worden moet dit per geval bekeken worden. Belangrijk fundering op staal is een sonderingsonderzoek en berekeningen van een constructeur. Daarna zal een herstelplan gemaakt worden. Er zijn diversen mogelijkheden tot herstel van de fundering

- grondverbetering. Als de draagkracht onvoldoende is zal grondvervanging of grondverbetering moeten plaatsvinden.

- bodeminjecties. Hierbij wordt via expansiehars stabiliteit aangebracht om het verzakken tegen te gaan, in sommige gevallen kan de fundering ook omhoog worden gebracht.

- aanbrengen van nieuwe funderingsmuur. Hierbij zal gedeeltelijk of geheel in een nieuwe funderingsbalk worden aangebracht.

- plaatsen van stalen buispalen rondom de woning.

- ringfundering aanbrengen en deze vastmaken aan de huidige fundering.

Fundering op staal herstellen

Bovenstaande foto zijn we een fundering aan het onderzoek waar al herstel had plaatsgevonden. Een extra funderingstrook was ooit in het verleden aangebracht, echter zonder sonderingsonderzoek of constructieberekeningen, gevolg was dat de fundering te zwaar werd en het pand schuin wegtrok. Herstel zal plaats moeten vinden met stalen buispalen.

Heeft u vragen of wilt u een offerte aanvragen over een funderingsonderzoek neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Keuring

o.a. aankoop, MJOP, oplevering,...

Lees verder


Taxatie

woningen en BOG

Lees verder


Energie

label, maatwerk, besparing

Lees verder


Onderhoud

(ver)bouw plannen?

Lees verder


Arno Korbijn
“Heeft u vragen of wilt u gratis advies over de koop, verkoop, (ver)bouw van uw woning of bedrijfspand. Neem dan contact met ons op.”
Openingstijden: maandag t/m vrijdag tussen 8:30 en 17:00
Bel : 088-0034810
WhatsApp : 06-17484935