background

Verdubbeling kosten taxatierapport. Wie wordt hier nu eigenlijk beter van?

BREDA, 9 november 2020 – Door de nieuwe richtlijnen van de Europese Bankautoriteit (EBA) wordt de huizenbezitter per 1 juni 2021 bij iedere wijziging van de hypotheek verplicht om een nieuw taxatierapport op te laten maken. Er mag niet langer modelwaardig worden getaxeerd, terwijl dit in de huidige situatie wel gebruikelijk is bij het oversluiten van de hypotheek, zelfs een WOZ-verklaring van de gemeente volstaat in dit geval. De EBA wil met de nieuwe richtlijn de risico’s voor de banken beperken.

Per 1 juli moet de taxateur ook met een nieuw taxatiemodel gaan werken. Dit nieuwe model is ontwikkeld door de taxatiebranche en de geldverstrekkers en levert een uitgebreider taxatierapport op. Wie verwacht dat hij meer informatie voor hetzelfde bedrag gaat krijgen komt bedrogen uit; de kosten van een taxatierapport worden met het nieuwe model verdubbeld.

Waarom wordt het rapport eigenlijk duurder?

Het nieuwe taxatiemodel is ten opzichte van het huidige model enorm uitgebreid. Er zal meer aandacht voor duurzaamheid en de bouwkundige staat van de woning komen. Met het rapport krijg je als klant inzage in bijkomende kosten en risico’s op het gebied van verduurzaming, herstel van onderhoudsachterstand, eventuele funderingsproblematiek en overige bouwkundige gebreken van de woning. Een taxateur is nu gemiddeld 4 uur bezig met opname en uitwerking van het rapport. In de nieuwe situatie is de verwachting dat dit 8 uur voor een eengezinswoning zal zijn en 12 uur voor een vrijstaande woning. Hierdoor nemen de kosten van een rapport toe tot 800 á 1200 Euro per rapport! En wil je later in het jaar de hypotheek oversluiten? Juist, dan moet je, gezien de nieuwe richtlijnen van EBA, wederom een afspraak plannen met de taxateur voor een uitgebreid rapport.

Woningmarkt wordt voor starter onbetaalbaar

Wat aanpassingen in het kort; de onroerende zaakbelasting zal met 6-8% stijgen; ook de afvalstoffenheffing zal wederom stijgen; de hypotheekrenteaftrek is verder afgebouwd en per 2021 kunnen de aftrekbare kosten voor de eigen woning voor maximaal 46% worden afgetrokken. Voor woningen met een waarde tussen de 75.000 en 1.090.000 euro daalt het eigenwoningforfaitpercentage naar 0,50%, echter met een stijgende WOZ-waarde van 8,9% is het dan de vraag of dit een voordeel op gaat leveren. De kostenkoper (overdrachtsbelasting, notaris en taxatie), die al langere tijd niet meer mee te financieren is in de hypotheek, moet uit eigen middelen betaald worden. Met een verdubbeling van de taxatiekosten wordt de op te bouwen buffer alleen maar hoger.

Huizenprijzen

Het ligt niet in de lijn der verwachting dat de huizenprijzen gaan dalen, ten opzichte van 2019 zien we een stijging van 7,5%. Door Corona en het ingrijpen van de overheid en de centrale banken behielden huizenbezitters hun inkomen. Daarnaast nam de Europese Centrale Bank honderden miljarden aan leningen over waardoor de rente laag bleef. Uiteindelijk moet deze prijs ergens terugbetaald worden.

Vanaf 2021 hoeft de starter geen overdrachtsbelasting te betalen, maar waar zijn die betaalbare woningen? Kortom we blijven in de vicieuze cirkel ronddraaien.

Minister Ollongren heeft recent vragen van de kamer beantwoord. Uit de antwoorden blijkt dat er waarde wordt gehecht aan goede taxaties, waardoor kopers niet meer zullen lenen dan verantwoord is en dat de kopers een goede objectieve waardebepaling van de woning krijgen. Een mooi streven, maar dat woningbezitters straks bij iedere wijziging van de hypotheek een verplichte, fysieke, uitgebreide taxatie nodig hebben, die wordt vergezeld met enorm hoge taxatiekosten, dat kan toch niet de bedoeling zijn?

En dit allemaal om risico’s van de banken te beperken. Maar binnen Europa heeft Nederland de hoogste hypotheken met het laagste uitvalpercentage, dus welk risico lopen de banken in Nederland nu eigenlijk? Wie wordt hier nu straks beter van?

Heeft u vragen over een van onze diensten neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.


Keuring

o.a. aankoop, MJOP, oplevering,...

Lees verder


Taxatie

woningen en BOG

Lees verder


Energie

label, maatwerk, besparing

Lees verder


Onderhoud

(ver)bouw plannen?

Lees verder


Arno Korbijn
“Heeft u vragen of wilt u gratis advies over de koop, verkoop, (ver)bouw van uw woning of bedrijfspand. Neem dan contact met ons op.”
Openingstijden: maandag t/m vrijdag tussen 8:30 en 17:00
Bel : 088-0034810
WhatsApp : 06-17484935