background

Thermografische inspectie

Bij een thermografische inspectie wordt door middel van een warmtebeeldcamera onder andere alle gevels en dak elementen in kaart gebracht. Daarnaast wordt gekeken naar de aansluitingen rondom de kozijnen. Dit omdat veel warmte verloren kan gaan door onjuiste kierdichtingen rondom kozijnen. Dit is een essentieel onderdeel van het luchtdicht maken van de woning. Het gaat hierbij dus om aansluitingen die niet goed op elkaar aansluiten o.a. kozijnen, muurplaat. Hier kan in de winter, warmte weglekken of kou naar binnen kan komen. Bij een gemiddelde woning is dit gemiddeld 70m3 gas.


Hoe werkt thermografie

Alle elementen boven 0 graden celcius stralen warmte uit. Dit kan je doormiddel van een thermografische camera in kaart brengen. Deze camera is uitgerust met een infrarood detector die de golflengte kan analyseren. Hierdoor ontstaat er een visuele weergave van de heersende temperatuur. In de meeste gevallen hebben hogere temperaturen lichte kleuren zoals oranje en rood en lage temperaturen donkere kleuren zoals blauw en groen. Het is niet alleen een bruikbaar hulpmiddel voor in de bouw, maar ook bijvoorbeeld voor de brandweer om een brandhaard op te sporen.

De inspectie

Met behulp van onze warmtebeeldcamera sporen wij afwijkend gedrag op. Hierbij is het belangrijk om de bouwdetaillering te kennen van het gebouw, bouwtekeningen zijn hier zeker welkom tijdens de inspectie. We kunnen de thermografische inspectie zowel binnen als buiten verzorgen. Binnen kan bijvoorbeeld de warmtelekken ook zichtbaar zijn, maar ook de werking van de vloerverwarming kan zichtbaar zijn. Het blijft uiteraard een visuele inspectie. Zien we een gebrek kan mogelijk een vervolg onderzoek noodzakelijk zijn, denk hierbij aan een destructief onderzoek, openen van de spouw of er vervuiling aanwezig is.

Thermografische inspectie van een gevel

Bovenstaande foto heeft na isolatie plaatsgevonden en zijn koude bruggen onstaan. De spouw was hierbij vervuild.

Alle elementen die zijn beoordeeld worden in een bouwkundig rapport gezet, waarbij wordt aangeven waar de gebreken zijn.

Wanneer voer je een thermografisch inspectie uit?

In de volgende gevallen kan je een inspectie laten uitvoeren:

- Opsporen van warmtelekken van een woning of bedrijfspand

- Bij vocht en schimmel problemen

- Isolatie problemen, condensatie aan de binnenzijde van de buitenmuur, zogenaamde koude brug

- Inspectie naar aanleiding van tocht problemen

- Controle op de werkzaamheden na het isoleren van een woning of bedrijfspand

- Opsporen van lekkages, o.a. water of vloerverwarming

Schimmel aan de binnenzijde van een gevel

Bovenstaande foto is schimmel aanwezig, dit kan een indicatie zijn dat er gebreken zijn, een thermografische inspectie kan uitsluitsel geven.

Wanneer kan je deze uitvoeren?

Dit is alleen mogelijk als er verschil in temperatuur is van 15 graden celcius. Vaak dus in late najaar tot vroeg in het voorjaar. Vooral bij vorst periodes wanneer de verwarming aan staat is dit beter zichtbaar. Nadeel is wel indien er zonnige periode zijn is dit niet meer zichtbaar, de gevel warmt op door de zon en krijg je een onjuist beeld. We adviseren daarom of een bewolkte dag of heel vroeg in de ochtend of in de avond.

Onze bouwkundige inspecteur hebben profesionele warmtebeeld camera's en kunnen hierdoor een goede scan maken van een woning of bedrijfspand en hierdoor een gedegen inspectie uitvoeren.

Heeft u vragen over een thermografische inspectie neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.


Keuring

o.a. aankoop, MJOP, oplevering,...

Lees verder


Taxatie

woningen en BOG

Lees verder


Energie

label, maatwerk, besparing

Lees verder


Onderhoud

(ver)bouw plannen?

Lees verder


Arno Korbijn
“Heeft u vragen of wilt u gratis advies over de koop, verkoop, (ver)bouw van uw woning of bedrijfspand. Neem dan contact met ons op.”
Openingstijden: maandag t/m vrijdag tussen 8:30 en 17:00
Bel : 088-0034810
WhatsApp : 06-17484935